Assistentiewoningen De Veiling in Hoogstraten klaar voor nieuwe bewoners met alle privacy én ondersteuning

Op de hoek van de Katelijnestraat en de Loenhoutseweg in Hoogstraten opende de gloednieuwe residentie De Veiling onlangs zijn deuren. Dit kleinschalige project telt 20 ruime assistentiewoningen. De vzw Assistentie Woning (AW) Pro die de appartementen beheert, ziet een duidelijke verschuiving in de interesse. Waar voorheen vooral de zorgzwaarte van één van de partners aanleiding was om voor een assistentiewoning te kiezen, speelt sinds corona veel meer het sociaal aspect een grotere rol bij die keuze.

De erkende assistentiewoningen van De Veiling zien er uit als reguliere moderne appartementen waarin alles aanwezig is. Ze zijn ruim in oppervlakte (75 tot 120 m²) en de meeste beschikken over een eigen terras. Naast de private woongedeelten is er een grote gemeenschappelijke ruimte met binnentuin en wassalon. Deze nodigen uit tot sociaal contact met andere bewoners als daar behoefte toe is, maar daar is men volledig vrij in.

Elkaar opzoeken

“Wat voor de bewoners een grote zekerheid biedt, is dat er altijd iemand aanwezig is via onze noodpermanentie”, legt Stijn Leirs van AW Pro uit. “Door corona hebben mensen vooral het sociaal contact echt gemist. We zien dan ook meer en meer dat mensen omwille van de nabijheid van andere bewoners bewust kiezen voor een assistentiewoning, zonder dat er van een zorgvraag sprake is. We zijn een mini-community waarin bewoners elkaar kunnen opzoeken als ze daar nood aan hebben.”

Toch merkt AW Pro dat geïnteresseerden dikwijls niet weten wat een assistentiewoning echt is. Regelmatig speelt nog de perceptie dat het de laatste halte is voor het rusthuis in het geval de zorg voor één van de partners te zwaar wordt of als hun huis met tuin te groot is geworden. Maar dat hoeft dus helemaal niet de enige aanleiding te zijn.

Betaalbaar houden

Stijn Leirs: “Wij willen vooral een gezellige warme omgeving creëren. De bewoners kunnen hier perfect een familiefeestje organiseren. Voor de kinderen hebben wij buiten een leuk speelhuisje voorzien, zodat ook de kleinkinderen die op bezoek komen, het hier leuk vinden. Alle aanwezige faciliteiten zijn vrij te gebruiken door onze bewoners. Wij willen als vzw de assistentiewoningen juist betaalbaar houden en de bewoners maximaal ondersteunen daar waar nodig is.”

Grote troef is de verhoogde aanwezigheid van woonassistente Sien Van Bavel in De Veiling gedurende 14 uur per week. Zij kan een vertrouwensband opbouwen met de bewoners, wat een geruststelling is voor de familie die soms verder af woont. Dat repetitief contact met de woonassistent als vertrouwenspersoon vindt AW Pro heel belangrijk. Die medewerker is ook aanwezig bij alle activiteiten zowel in de week als tijdens het weekend. AW Pro organiseert activiteiten op maat en/of vraag van de bewoners. Elke drie maanden staat er een bewonersvergadering gepland om te peilen naar de wensen van de bewoners.

Alleenstaande projecten

De vzw Assistentie Woning Pro met maatschappelijke zetel in Zoersel werd 5 jaar geleden opgestart door 3 verpleegkundigen en telt nu 8 medewerkers. Momenteel beheert AW Pro in totaal 350 assistentiewoningen in heel Vlaanderen. Het gaat telkens om alleenstaande projecten, dus niet gekoppeld aan een woonzorgcentrum. De 20 assistentiewoningen van De Veiling in Hoogstraten, gebouwd door SuperHuis vlakbij winkels en sportvoorzieningen, werden allemaal verkocht aan privéeigenaars en worden doorgaans verhuurd aan derden.

De huurders van een erkende assistentiewoning moeten minimum 65 jaar zijn. Het is toegelaten om voor 25% van het aanbod hierop af te wijken.

Residentie De Veiling opende recent de deuren en is nu voor één vierde bewoond. Verwacht wordt dat alle assistentiewoningen tegen het najaar bewoond zullen zijn. De Veiling is het achtste project onder het beheer van AW Pro. Daarnaast zijn er nog 3 nieuwe projecten in aantocht.

Meer informatie: www.awpro.be of tel. 014 49 59 21.