Dierenspeciaalzaak Cats & Dogs in Schilde, Sint-Job en Kalmthout biedt als 1ste CO2-neutrale hondenvoeding aan

In de dierenwinkels van Cats & Dogs in Schilde, Sint-Job en Kalmthout behoort sinds kort CO2-neutrale hondenvoeding tot het assortiment. Dat is in alle opzichten een primeur. De dierenspeciaalzaak is de allereerste in de branche en op de Belgische markt die dergelijke hondenvoeding aanbiedt. Naast oog voor kwaliteit wil Cats & Dogs alles uit de kast halen om de CO2-uitstoot en andere negatieve effecten op het milieu concreet terug te dringen.

“De productie van dierenvoeding gaat onvermijdelijk gepaard met een uitstoot van CO2. Dat gebeurt zowel in de fase van de veeteelt, de productie als bij het transport. De Duitse fabrikant van de hondenvoeding Goood doet er alles aan om die uitstoot zo laag mogelijk te houden. Maar dat vinden ze niet genoeg. Daarom compenseren zij alle vrijgekomen CO2 door bossen te beschermen en bomen te planten in Duitsland, maar ook wereldwijd in Afrika en Brazilië. Dit doen ze samen met de milieubeschermingspartner Nature Office”, legt zaakvoerder Kevin Massart van Cats & Dogs enthousiast uit.

“De verpakking is gemaakt van een combinatie van materialen uit dezelfde groep kunststoffen. Uiteindelijk wordt dit materiaal tijdens de recycling terug gescheiden van de andere groepen kunststoffen. De fabrikant gebruikt blikken uit gerecycleerd materiaal en de hondenvoeding wordt geleverd in dozen uit volledig gerecycleerd karton. Ook niet onbelangrijk, qua samenstelling is het een kwalitatief erg goed product. Gezien de hoge kwaliteit en de milieuvriendelijkheid past de CO2-neutrale hondenvoeding bij onze visie als dierenspeciaalzaak. Het is een toegevoegde waarde voor onze winkels. Ook wij vinden het belangrijk om concreet mee te werken aan de bescherming van het milieu.”

Actief bijdragen aan het milieu

In het productaanbod van Cats & Dogs is over het algemeen weinig rundvlees terug te vinden, maar veel meer alternatieve vleessoorten en vis. De vis is afkomstig uit duurzame visserijen (keurmerk MSC) en alle vleesbronnen zijn afkomstig uit de gecontroleerde vrije uitloop of de biologische landbouw. De dierenspeciaalzaak wil zoveel mogelijk goede kwalitatieve hondenvoeding aanbieden waarbij de ingrediënten en het ecologisch aspect hand in hand gaan. Cats & Dogs koopt zoveel mogelijk Europees in, niet vanuit China om de impact van het transport te verkleinen.

Voor Kevin Massart is bijdragen aan het milieu zeker geen dode letter. Alle winkels zijn uitgerust met LED-verlichting. Door te investeren in kassadisplays worden de kassatickets nog maar bij 30 % van de aankopen afgedrukt, als de klant dat uitdrukkelijk wenst. Dat levert jaarlijks een besparing van kilometers papier op. Cats & Dogs investeert enkel nog in gerecycleerde papieren draagzakken. Alle kartonnen dozen waarin leveringen binnenkomen, worden opzij gehouden voor de klanten. Bij de inkoop wordt er op toegezien dat het om natuurlijke producten gaat en hoe ze verpakt worden.

“Wij digitaliseren als bedrijf ook volop. Al 95 % van onze facturen zijn ondertussen digitaal. In onze knaagdierverblijven gebruiken we enkel glazen drinkflessen en is het strooisel van gerecycleerd materiaal dat volledig biologisch afbreekbaar is. We hebben uiteraard ook fors geïnvesteerd om alle winkelpanden te isoleren. Ik vind het belangrijk om de CO2-uitstoot in onze eigen winkels zo veel mogelijk te neutraliseren. Dat vullen we aan door de CO2-uitstoot in de winkels te compenseren door projecten van herbebossing bijvoorbeeld. Wij hopen op korte termijn het ‘CO2-neutral’ label te mogen dragen”, aldus nog zaakvoerder Kevin Massart van Cats & Dogs.

Meer informatie: www.dogside.be