“Getekend voor het leven”: aangrijpend boek van Yves Vandeputte uit Brecht 20 jaar na overlijden dochtertje Shana

Yves Vandeputte en zijn vrouw Ann uit Brecht verloren 20 jaar geleden hun dochtertje Shana op 4-jarige leeftijd aan de complicaties van kinderreuma. Zo veel tijd later schreef Yves zijn ervaringen neer in een aangrijpend boek, getiteld “Getekend voor het leven”. Het is geen handleiding in rouwbegeleiding. Yves hoopt met dit boek een inspiratiebron aan te reiken voor anderen die met verlies te maken krijgen. Door de inkijk in zijn eigen leven wil de auteur laten zien dat er altijd een weg vooruit is ook in uiterst moeilijke situaties.

Het idee om dit boek te schrijven ontstond 3 jaar geleden. Met de bedoeling om iets tastbaar achter te laten, was Yves Vandeputte eerst van plan om dit alleen voor zijn kinderen Melissa en Yannick te doen. Een boek naar aanleiding van het ingrijpende verlies van zijn dochtertje Shana zou de tand des tijds wel doorstaan.

Het oorspronkelijke opzet van het boek werd in de zomer van 2019 evenwel doorkruist door een opmerkelijk fietsverhaal. Als echte fietsfanaat had Yves het plan opgevat om alleen van Spanje naar huis te fietsen over 1.600 km, als hulde aan zijn overleden dochtertje en deels als loutering voor hemzelf. Maar omwille van de veiligheid nam hij zijn broer mee op deze lange sponsortocht. “Cycling for the Smile of a Child” groeide toen uit van iets kleinschalig tot een vrij omvangrijk evenement ten voordele van de UZA Foundation en Villa Max vzw.

Heel intens proces

“Uiteindelijk ben ik vorig jaar in februari beginnen schrijven aan het boek en in december stond de laatste zin op papier. Het was een heel intens proces omdat je in details gaat graven. Het boek start met een zwarte pagina uit ons leven, iets wat je als ouders nooit hoopt mee te maken. Toch wilde ik geen boek met een zwart randje waar je na het lezen ervan een depressie aan overhoudt”, legt Yves Vandeputte uit.

“Met het boek wil ik vooral laten zien dat er een weg vooruit is ook voor moeilijke of zelfs hartverscheurende situaties. De wereld kan er nadien nog altijd mooi uitzien. Als het leuk en plezant is, weten we wel wat te doen maar als het bij iemand uit onze omgeving moeilijk gaat door een overlijden bijvoorbeeld, dan weten we dat niet meer. Om leed te helpen opvangen, is er meer nodig dan een boodschap op sociale media. In die situaties hebben mensen meer echte betrokkenheid nodig.”

Mensen inspireren

Met zijn boek “Getekend voor het leven” wil Yves de lezers vooral inspireren door hen een inkijk te geven in zijn eigen leven. Hij vertelt hen vanuit het hart hoe hij en zijn gezin met dat verlies zijn omgegaan. Tegelijkertijd wil hij met het boek ook nog eens de aandacht vestigen op zeldzame aandoeningen zoals kinderreuma waarover nog onvoldoende bekend is.

Om het boek tot een goed einde te brengen, nam Yves Vandeputte schrijfcoach Christine Pannebakker onder de arm. “Getekend voor het leven” telt 176 bladzijden en is in eigen beheer uitgegeven. Het boek is ondertussen aangemeld bij het Centraal Boekhuis, zodat het in alle boekhandels en bibliotheken in Vlaanderen en Nederland beschikbaar zal zijn.

Het boek is te bestellen via de website https://getekendvoorhetleven.webhero.be aan 22 euro (exclusief verzendkosten). Per verkocht boek gaat er telkens 1 euro naar de UZA Foundation en 1 euro naar de vzw Villa Max. Naar aanleiding van zijn boek wil Yves Vandeputte hierover ook lezingen geven. Hij heeft hiervoor trouwens al enkele uitnodigingen op zak.

Meer informatie: Yves Vandeputte, yves200565@gmail.com, 0496 245 851.