Kunst en keuken hand in hand voor nieuwe look in tapasrestaurant Gustu in Antwerpen

Het interieur van tapasrestaurant Gustu, Verschansingstraat 8-10 in Antwerpen, kreeg de voorbije weken een totaal ander kleedje aangemeten. Aan de muren hangen sinds kort verscheidene opvallende werken van de Spaanse kunstenaar Jezus Eloy. Die laat zich hiervoor inspireren door de eigenzinnige tapascreaties van chef Kim Schaerlaken. Keuken en kunst gaan hier hand in hand. Dat creëert een ongedwongen, fantasierijke sfeer met een hoog rock-and-roll gehalte en frisse zuiderse accenten.

De link van Kim Schaerlaken met Catalonië en zijn eigenzinnige kijk op tapas leidden in 2019 tot het ontstaan van Gustu. Hierin zit het woord ‘gust’ wat Catalaans is voor ‘smaak’. Dat is precies wat de chef drijft om met passie en ambacht de traditionele tapas te doorbreken en zowel op als naast het bord vernieuwing te brengen. Hij wil de tapas heruitvinden door er lokale producten in te verwerken en de klassiekers niet zo maar te kopiëren. Op het menu staan onder meer tapas met typisch Vlaamse bereidingen als witte en zwarte pens, konijn, mosterdgebraad, savooi en bloemkool.

Die eigen tapasstijl werkt aanstekelijk voor kunstenaar Jezus Eloy. Hij laat er zich helemaal door inspireren om kunstwerken te creëren met duidelijke verwijzingen naar de keuken. Hierin verwerkt hij de visie van Gustu op tapas. Voor dit project koos de jonge Spanjaard om op hout te schilderen en realiseert hij zo Galicische borden met een verhaal die voor een opvallend interieur zorgen. Enkele werken verwijzen onder meer naar de vis die tegen de stroom in zwemt en naar het varken dat een prominente plaats heeft in de Spaanse keuken.

Hoorn des Overvloeds

“In de Hoorn des Overvloeds, een ander werk van Jezus, staat de granaatappel centraal. Die symboliseert voluit onze visie op tapas. Eén pit betekent op zich niets, maar open je deze vrucht met al die pitten dan tref je een weelde aan. Zo ook met de tapas. Eén gerechtje op een lege tafel verdwijnt in het niets. Wij gaan voor een volle tafel door naar hartenlust gerechtjes te combineren en dan heb je feest”, legt chef Kim Schaerlaken enthousiast uit.

“Tijdens de ontelbare filosofische gesprekken met Jezus hebben we elkaar duidelijk aangestoken. We delen dezelfde passie en visie op het vlak van keuken en kunst. Dat zorgt voor een mooi huwelijk tussen beide. Het resultaat hiervan is terug te vinden zowel op het bord als in de kunstwerken aan de muren in het restaurant.”

Open keuken

In tapasrestaurant Gustu, op een steenworp van het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, is er plaats voor ongeveer 50 personen. In de zone aan de bar kunnen de bezoekers rustig relaxen en uiteraard ook van tapas genieten. Verder door is er de meer fantasierijke zone waar zich de open keuken bevindt en waar je de koks doorlopend aan het werk kunt zien. De opvallende kunstwerken van Jezus Eloy zijn in het ganse interieur te bewonderen, zelfs tot in de toiletten. De zakelijke leiding van Gustu is in handen van Anneleen Van Trimpont.

Meer informatie: www.restogustu.be