Profiel Belgische e-driver volledig in kaart dankzij onderzoek van Powerdale en VUB

De bestuurders van elektrische wagens in ons land zijn gemiddeld 46 jaar en man. Ze leggen gemiddeld 90,4 km per dag af met hun elektrische wagen en 1 op de 3 laadt zijn of haar voertuig thuis op aan een normaal stopcontact. Dit zijn enkele van de meest opmerkelijke resultaten van het onderzoek dat Powerdale de voorbije maanden in samenwerking met de VUB liet uitvoeren bij de Belgische e-drivers.

De elektromobiliteit zit duidelijk in de lift. In september 2019 was het Model 3 van Tesla het meest verkochte automodel in Nederland, niet in de categorie van de elektrische voertuigen maar voor alle categorieën samen. Er beweegt nog veel meer. Kijk maar naar de regelgeving in verband met laadpalen voor parkeerplaatsen in nieuwe gebouwen, de nieuwe normen voor de CO2-uitstoot of de dalende prijzen van batterijen. Alles wijst op een spectaculaire toename van de elektromobiliteit.

De sector is echter niet nieuw en heel wat bestuurders waagden al de overstap naar ‘elektrisch rijden’. De ervaring van deze ‘early adopters’ is van cruciaal belang om zicht te krijgen op de uitdagingen van morgen. Daarom nam Powerdale, ontwikkelaar en leverancier van technologieoplossingen voor de sector, het initiatief om het gedrag en de gewoonten van de Belgische e-drivers te laten onderzoeken. Het bedrijf uit Sint-Genesius-Rode werkte hiervoor samen met MOBI, de onderzoeksgroep van de VUB die zich bezighoudt met mobiliteitsvraagstukken. Hun onderzoek ging afgelopen zomer van start.

Veel meer als hoofdwagen gebruikt

De resultaten van het onderzoek zijn nu beschikbaar. Ze leveren heel wat verhelderende inzichten om toekomstige beslissingen in verband met e-mobiliteit te onderbouwen. Een van de meest opvallende resultaten is onder meer dat 69 % van de elektrische wagens in het gezin de hoofdwagen is. De bestuurders leggen met hun elektrische wagen gemiddeld 90,4 km per dag af. Ze dienen dus niet zozeer als tweede wagen of hobbywagen voor kortere afstanden. De voertuigen worden veel meer als hoofdwagen gebruikt en beschouwd.

Daarnaast zijn 83,5 % van de e-voertuigen bedrijfswagens en zou 1 op de 2 e-drivers privé dezelfde wagen aankopen. Dit zou eventueel verklaard kunnen worden door het feit dat milieuvriendelijkheid de hoofdreden is bij zowel de aankoop van een bedrijfs- als privaat voertuig.

Tenslotte blijkt ook dat een elektrische wagen niet altijd een dure investering in laadinfrastructuur vereist. Dat gegeven wordt bekrachtigd door het feit dat 1 op de 3 bestuurders thuis aan een gewoon stopcontact oplaadt.

In totaal namen 279 respondenten deel aan het onderzoek. De VUB gaat de resultaten binnenkort uitbrengen in een wetenschappelijke publicatie en Powerdale van zijn kant zal hierover ook nog een whitepaper publiceren.

Over Powerdale

Powerdale is technologieleverancier voor elektromobiliteit en energiemanagement. Het Belgische bedrijf levert ook laadpunten voor de publieke, bedrijfs- en residentiële markt. Verder ontwikkelt Powerdale software voor mobiliteitsservices en het beheer van laadinfrastructuur, en biedt het intelligente load managementoplossingen.

Meer informatie: https://www.powerdale.com/en/story/meet-belgian-e-driver