Stenabo uit Kapellen in actie met betonboringen en kabelzaagwerken voor herstelling Berendrechtsluis

Eind vorig jaar geraakte de Berendrechtsluis in de Antwerpse haven beschadigd. Een schip was bij het buiten varen tegen de sluiswand gebotst. In opdracht van het Havenbedrijf Antwerpen voert aannemer Herbosch-Kiere de nodige herstellingswerken uit. Als specialist in betonboringen en -zaagwerken gaf Stenabo hierbij specifieke ondersteuning. Het bedrijf had als opvallende opdracht de beschadigde betonwand in stukken te zagen om die zo gemakkelijker weg te halen.

De aanvaring door het schip zorgde voor ernstige scheuren in de sluiswand, met als gevolg dat het water binnen stroomde in de sluiskelder. Naar verluidt zou de sluiswand 12 cm naar binnen gekomen zijn. Duikers voerden toen noodherstellingen uit. De brug voor het wegverkeer over de toegang naar de Berendrechtsluis was hierdoor wel buiten dienst, maar de sluis zelf kon nog gebruikt worden.

De beschadigde sluiswand kon onmogelijk in één geheel weggehaald worden. Om dat praktisch haalbaar te maken, kwam Stenabo in actie. Voordien werd het wegdek van de brug 30 cm opgetild om goed aan de betonnen wand eronder te kunnen werken. Aan de waterkant werd een metalen caisson of halfopen bak in het water aangebracht die de sluismuur droog zette en extra werkruimte creëerde.

In kleinere stukken

Medewerkers van Stenabo verdeelden de grote betonnen sluiswand (16 m x 7 m) in 12 kleinere delen door die in stukken te zagen met behulp van een kabelzaagmachine. Sommige delen hebben nog altijd een gewicht van 34 ton. Voordien werden in het beton ook gaten geboord met een diamantboor om de losgezaagde stukken te kunnen heffen. Een 280 ton-kraan tilde de betonstukken op en legde ze weg op een ponton in het water.

Naast de betonboringen en de zaagwerken voerde het team van Stenabo zelf ook de chemische verankeringen uit. Die zijn nodig om nieuwe betonwapening in de zijwanden en de vloer te kunnen plaatsen. Alles bij elkaar werkte het betonboringsbedrijf 10 dagen full continu aan deze boor- en zaagopdracht.

Bijzonder project

“Wij werken als onderaannemer geregeld mee aan de renovatie van kaaimuren bijvoorbeeld. Dat komt wel eens meer voor. Maar de herstelling van een sluiswand gebeurt eerder zelden. Het gaat hier om een belangrijk onderdeel van de haveninfrastructuur die onmisbaar is voor de optimale werking van de Antwerpse haven. Dat maakt dit project voor ons ook zo bijzonder”, licht Stefan Nabarro van Stenabo toe.

Het betonboringsbedrijf is iets meer dan 25 jaar actief. Het heeft 23 medewerkers in dienst, waarvan 17 personeelsleden effectief de werken uitvoeren. Stenabo realiseert projecten in heel België en is ook internationaal aan de slag.

Meer informatie: www.stenabo.be