Tymber Buildings in ’s-Gravenwezel lanceert nieuw revolutionair bouwsysteem met houten blokken

Met Blokiwood lanceert het bedrijf Tymber Buildings in ’s-Gravenwezel een nieuwe en vrij revolutionaire manier van bouwen in ons land en in Nederland. Met behulp van geprefabriceerde houten muur- en dakelementen kunnen woningen, bedrijfsgebouwen en uitbreidingen eenvoudig, snel en kwalitatief hoogstaand worden gerealiseerd. De eerste projecten in de Benelux zijn ondertussen al een feit.

In één handeling worden met dit systeem super geïsoleerde, luchtdichte en koudebrugarme wanden en daken geplaatst. Naast de snelheid van bouwen is Blokiwood volledig ecologisch, formaldehydevrij en bovendien circulair. Deze constructies kunnen in de toekomst eenvoudig gedemonteerd worden en op een andere locatie, al dan niet in hun geheel, terug worden opgebouwd. Alternatief is dat het geheel tot grondstof in de kringloop wordt teruggebracht. Blokiwood leent zich voor alle soorten constructies.

“Het heeft een beetje weg van bouwen met legoblokken, maar dan in groter formaat en op een heel duurzame, ecologische en esthetisch verantwoorde manier. Blokiwood past perfect binnen de huidige ontwikkelingen rond regelgeving en wetgeving. De bouwvoorschriften worden in Europa altijd maar strenger. Hierbij wordt vooral veel waarde gehecht aan een goede isolatie, luchtdichtheid en minimale koudebruggen. Blokiwood zit hier overal boven de minimum eisen”, benadrukt Robert Bekkers, zaakvoerder van Tymber Buildings.

Dragend en luchtdicht

De muurelementen zijn zowel dragend (tot 9 ton per lopende meter) als luchtdicht (maar waterdampdoorlatend). Ze zijn bovendien standaard geïsoleerd met een R-waarde van 5,26 m² k/W die eenvoudig te verhogen is naar 7,10 m² k/W. De dakelementen zijn standaard voorzien van een isolatie met 7,8 m² k/W als R-waarde. Blokiwood onderscheidt zich nog door tal van andere voordelen. Voor de plaatsing van deze elementen is er geen kraan nodig. De zwaarste wandelementen wegen maximaal 60 kg en de dakelementen maximaal 75 kg. Ze kunnen dus eenvoudig door 2 personen geplaatst worden. De buitengevel wordt naar wens afgewerkt met metselwerk, steenstrips, pleisterwerk, hout of andere gevelmaterialen.

Houtbouw gaat in België en Nederland, zoals in de rest van Europa, in stijgende lijn. In 15 jaar tijd is deze bouwwijze verdrievoudigd. Bij de eengezinswoningen maakt houtbouw 9 % van de markt uit. In het geval van de woninguitbreidingen gebeuren die zelfs voor het overgrote deel in houtbouw. Deze opgang is dus heel reëel.

“Projectontwikkelaars en architecten tonen veel interesse voor bouwen met hout. Het Blokiwoodsysteem is een interessant alternatief voor de traditionele methode van houtskeletbouw. Het geheel is al geprefabriceerd. Er kan in een waanzinnig snel tempo gebouwd worden. Een aanbouw bijvoorbeeld kan al in 3 dagen gerealiseerd worden en er zijn minder vakmensen nodig op de werf”, aldus Cees Bekkers, medezaakvoerder.

Dankzij de technische vooruitgang kunnen nu ook heel grote gebouwen in hout worden opgetrokken, zowel voor woningcomplexen als in de niet-residentiële sector. Naast zijn kwaliteiten als lichtgewicht, isolerend en een gezond woon- en werkklimaat, is hout ook uitermate interessant voor de industrialisatie van bouwprocessen. De isolerende eigenschap van Blokiwood wordt bereikt door 200 mm houtvezelisolatie in de elementen te integreren bij de productie. Het is een 100 % bioproduct met uitsluitend houten componenten.

Meer informatie: www.tymberbuildings.com/prefab-bouwen/