UltraZonic in Zandhoven in actie tegen infectieproblematiek door gratis trainingen voorreiniging endoscopie

De optimale reiniging van medische instrumenten is uiterst belangrijk voor de patiëntveiligheid. Op dat vlak scoren de ziekenhuizen in ons land ondermaats, zo bleek uit recent onderzoek. UltraZonic in Zandhoven werkt al enkele jaren gedreven aan nieuwe technologieën om de problematiek van onvoldoende gereinigde medische instrumenten op te lossen. Zo ontwikkelde het bedrijf de allereerste machine ter wereld die flexibele endoscopen tot in detail voorreinigt. Begin maart komen zo’n 60 endoscopieverpleegkundigen een doorgedreven opleiding volgen in de trainingsruimte van UltraZonic. Nancy Steenbakkers, zaakvoerder en oprichter van het bedrijf, staat ook zelf in voor de persoonlijke opleiding.

Jaarlijks lopen nog duizenden patiënten een infectie op tijdens vaak eenvoudige ingrepen. Dat is in vele gevallen te wijten aan onvoldoende gereinigde instrumenten. Uit een rapport van de Vlaamse Zorginspectie in 2017 bleek dat het desinfectieproces in 9 van de 12 bezochte ziekenhuiscampussen niet voldeed aan de belangrijkste voorwaarden voor een goede manuele reiniging. Een grotere bewustwording en afdoende oplossingen voor deze problematiek zijn volgens UltraZonic meer dan nodig.

“Onderzoek heeft aangetoond dat de reiniging van medische instrumenten geregeld te wensen overlaat. Ziekenhuismedewerkers kunnen niet altijd alle voorgeschreven stappen volgen. Door gebrek aan tijd en capaciteit worden cruciale stappen overgeslagen. Medewerkers beschikken ook niet altijd over de nodige kennis en informatie. Hierdoor gebeurt de voorreiniging dikwijls maar heel summier”, aldus Nancy Steenbakkers.

Medische wereldprimeurs vanuit de Kempen

Deze vaststelling lag in 2015 rechtstreeks aan de basis voor de opstart van het familiebedrijf. Echtgenoot Serge Wellens met 40 jaar ervaring in de chemische industrie nam de volledige ontwikkeling van meerdere oplossingen op zich. Hiervoor bouwde hij voort op de klassieke ultrasone reiniging (niet-waarneembare geluidsgolven die door een waterbad worden gestuurd) en bedacht een nieuwe technologie. Die bestaat uit een combinatie van hardware en software met als resultaat dat de levensbelangrijke reiniging van medische instrumenten voortaan in minder tijd, beter en dus veel efficiënter kan gebeuren.

Na 3 jaar ontwikkeling bracht UltraZonic ondertussen ook een tweede toestel op de markt, specifiek bedoeld voor de voorreiniging van flexibele endoscopen. Deze machine, de UltraZonic Endo – een combinatie van hardware, software en track & trace – is in staat om menselijke vergissingen volledig uit te schakelen. De endoscopen zijn na behandeling goed voorgereinigd wat de patiëntveiligheid enorm te goede komt.

Nancy Steenbakkers: “Endoscopen hebben een reproduceerbare procedure nodig voor een goede voorreiniging. De Endo vervangt de volledige voorreiniging. Nadien gaan de endoscopen in de desinfector en de droogkast. Zonder een optimale voorreiniging is de desinfectie zo goed als nutteloos. Een desinfector is immers geen magic box.”

Belgische kwaliteit in internationaal succesverhaal

De toestellen van UltraZonic zijn volledig gefinaliseerd. Ze worden bovendien volledig in België gemaakt. Enkele referenties in Belgische ziekenhuizen hebben de doeltreffendheid al bewezen. Via een distributeur is UltraZonic ook actief in Nederland, waar er wel al een eisenkader voor reiniging van medische instrumenten is. Daarnaast vinden de toestellen ook hun weg naar Zweden, Finland, Ierland, Saoedi-Arabië en Qatar. Een wereldwijde exploitatie lijkt alvast niet veraf meer.

Als gevolg van de nieuwe aanbevelingen van Volksgezondheid organiseert de endoscopieverpleegkundigenvereniging AIEVV met UltraZonic op zaterdag 7 maart een doorgedreven opleiding voor endoscopieverpleegkundigen. In het bedrijf krijgen 60 deelnemers toelichting over het samplen van endoscopen en de voorreiniging ervan, alsook over microbiologie. Twee gastsprekers gaan dieper in op bepaalde aspecten. Na het meer theoretische gedeelte volgt nog een workshop.

Meer informatie: www.ultrazonic.com